Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today ispiątek,19lipiec,2019

Jutro rusza Fine Dining Week

Share

Fine Dining Week w Lokalu

Jutro rozpocznie się w Łodzi festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. To już druga edycja tego wydarzenia w naszym mieście i znowu zapowiada się pysznie.

Fine dining to wysokiej klasy, luksusowe doświadczenie kulinarne w restauracjach oferujących świetną, nowoczesną, kreatywną i wyrafinowaną kuchnię. Najlepsze składniki, najlepsze produkty, bezbłędny serwis i wyjątkowa atmosfera. Właśnie tak wyglądały będą uczty, jakie przygotowały dla gości restauracje biorące udział w Fine Dining Week.

Fine Dining Week w Filharmonii Smaku

Festiwal to dziecko organizatorów Restaurant Week. W założeniu jest imprezą promującą najwyższy poziom kultury restauracyjnej, skierowaną do gości chcących doświadczyć świata najlepszych restauracji i haute cuisine. Lokale biorące udział w wydarzeniu przygotują dla gości specjalne, pięciodaniowe menu degustacyjne w promocyjnej cenie 119 zł. Aby go spróbować trzeba z wyprzedzeniem zrobić rezerwację za pośrednictwem strony www.finediningweek.pl. Dzięki temu Festiwal odbywa się w duchu Respect Food, bo wcześniejsze rezerwacje pozwalają szefom kuchni dokładnie rozplanować menu i nie marnować jedzenia.

Fine Dining Week w Lokalu

W tej edycji FDW weźmie udział sześć łódzkich restauracji: Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Lokal, Powidok, Quale Restaurant i Revelo. Każda z nich przygotowała dwa menu do wyboru – klasyczne i wegetariańskie. Ośmiornice, przegrzebki, cielęcina, grasica, ozory, skorzonera, topinambur, kaczki, łososie, ryby, lokalne sery, egzotyczne owoce - to wszystko (i o wiele więcej) czeka na was w restauracjach. Festiwal potrwa od 6 do 17 lutego, co daje wystarczająco dużo czasu żeby odwiedzić nawet wszystkie restauracje. Każdą wizytę można ocenić na stronie www.finediningweek.pl. Na tej podstawie wybierani są zwycięzcy festiwalu.

Fine Dining Week w Powidoku

W tym roku gościem specjalnym FDW będzie Massimo Bottura, Szef Kuchni, właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin)  i pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul. Grupa szczęśliwców będzie miała okazję wziąć udział w wyjątkowej kolacji z udziałem wielkiego szefa kuchni, która odbędzie się w Warszawie.